©  Foto:

Dykkersted - Søbadet

Lillebælts bedste og mest dykkede lokalitet. Spektakulært vægdyk med flere niveauer. Stor variation af marint liv og mange forskellige tangarter. Mulighed for at opleve hummer.

Fakta

Kørevejledning:
Fra Brovejen (Landevej 161) drejes der ad Galsklintvej og 400 meter fremme til højre ad Søbadvej. For enden af denne, er man ved den gule bygning Søbadet og Lillebælt.

Geokoordinater:
Longtitude: 9.6994608659
Latitude: 55.517083942

Google Earth koordinater:
Latitude: 55°31'1.64"N
Longtitude: 9°41'58.00"Ø

I og op af vandet: Det anbefales at gå i og op af vandet inden for de 2 gule bøjer som markere dykkerstedet alle danske søkort.
Highlights: Trappe væggen med det varierede marine liv
Luftpåfyldning: Der er mulighed for at fylde luft på ved Hindsgavl Camping i Middelfart (helårsåbnet) indenfor deres åbningstider: Hindsgavl Camping. Alternativt kan man  spørge hos den lokale dykkerklub i Middelfart: 3311 1323
Bedste årstid: Hele året
Farlige områder: Undgå at komme ud i bæltet og sørg for tydelig markering med A-flag. Sejlads tæt på land forekommer hele året.
Dybde: 0-30 m.
Strøm: Kan være stærk længere ude, men sjældent inde ved land
Sværhedsgrad (1-5): 2-3
Tilladelser: Ingen
Faciliteter: P-plads og toilet (indgang i den gule bygning fra p-pladsens side) obs: begrænset åbningstider for toilettet. Der er et 30 kvm stort skyllehus, med rindende vand og brusere ude som inde, under afskærmning. Skyllehuset er åbent hele døgnet. NB, af miljøhensyn må der ikke anvendes sæbe. 
Fotomuligheder: Gode muligheder for makro.

Søbadet

Ved den gamle badeanstalt – Søbadet findes et af Lillebælts bedste og mest dykkede lokaliteter. Man kan se den gule bygning på højre side af Den Gl. Lillebæltsbro, når man kører fra Jylland til Fyn.

Når man når Søbadet – for enden af Søbadvej, parkeres bilen udenfor den charmerende gule træbygning, blot 30 meter fra vandkanten. Herfra bliver der dykket året rundt. Du vil med garanti møde andre dykkere her, både fra Danmark men også mange Hollandske og Tyske dykkere. I vandet ud for Søbadet er findes der et markeret dykkerområde – afmærket med bl.a. store gule bøjer året rundt.

Selve dykningen er et af de eneste ”trappevægdyk” i Danmark. Som de fleste andre steder i Snævringen, bliver her hurtigt dybt. Så efter få meter fra strandkanten, kan man tage finnerne på og stikke hovedet under vand. Man starter med at svæve over ålegræsbælter som hurtigt på grund af dybden, går over i bælter med sukkertang, palmetang og kolonier af sten begroet med brødkrummesvampe.

Så allerede inden man når ud til væggen, kan meget let have brugt en del luft på de første 4 til 7 meter vand. Den store variation med sten, sand og store alger gør stedet til et levested for mange forskellige arter. Om vinteren, er ses ofte mange nøgengællesnegle. På 7 meters dybde møder man den første væg, som er cirka 4 meter på sit højeste sted og under den, kommer der et plateau på cirka 2-3 meters bredde. Længere nede kommer der endnu en væg og endnu et trin, før det skråner ned mod de 25 til 30 meter. Hernede er bunden rimelig flad og mindre spændende.

Det er det spændende og varierede marine liv på væggen og i hulerne og på stenene ved bunden af væggen, som er det helt særligt ved dette dyk. Her findes et utal af gemmesteder for fisk og skaldyr som ynder at bo i hulerne. Af de mere kuriøse fisk man kan møde her, kan nævnes sortvels og buskhoved. Disse to fisk er kun kendt af få og de er mestre i at gemme sig i huler og sprækker. Så en god lygte er et must når man dykker Søbadet. Både sommer og vinter.