©  Foto:

Havørred

Fang de bedste ørreder i Lillebælt

Havørreden klækkes i ferskvand, hvor den bliver i ca. 2 år. Herefter svømmer den ud i havet hvor den på 1,5 år vokser fra 20-25 cm. til 40-50 cm. Efter 1-3 år i saltvand søger den i sommer og efteråret mod barndommens bæk eller å for at gyde. Enkelte fisk bliver i saltvand og kaldes ’grønlændere’ eller ’overspringere’. Resten trækker i december og januar efter gydningen ud i havet igen, men ikke alle overlever gydningen. I april-juni er stort set alle voksne fisk på kysten.

Vi opdeler grejet i 3 kategorier, hvor spinnefiskeri er mest almindeligt, fluefiskeri er vokset eksplosivt de sidste 10-15 år og endelig buldoflåd/bombarda-flådfiskeri, der kombinerer spinneudstyr med fluer i enden af linen.

Spinnefiskeri

Til spinnefiskeri skal du bruge en spinnestang på 8-10 fod med en kastevægt på 5-30 gram. Et fastspolehjul med min. 150 meter 0,25 m/m nylon eller 0,12-0,15 m/m fletline er bedst. Sørg for at linespolen er fyldt op til kanten. Enkelte bruger mindre multiplikatorhjul, som især er gode til de tungeste kystagn. Kystblink og kystwobler fra 5-25 gram er fint, da de er lavet til formålet. De mindste blink bruges typisk i stille og klart vejr og på flade strækninger, mens de store blink og woblere bruges i hårdere vejr og når der er bølger. Farver på blink og woblere optager ofte fiskerne mere end fiskene, men afdæmpede farver fanger generelt bedst. Sølv/grøn og sølv/blå bruges ofte om foråret, mens sølv/rød/orange eller kobber/rød/orange ofte tager fisk om efteråret. Helt hvide blink fanger hele året, men kan specielt være gode om vinteren sammen med mindre agn i hotte farver, typisk fluo-orange, rød eller pink. Ingen regel uden undtagelse. Fanger de andre ikke noget med f.eks. sølvfarvede blink, så prøv noget andet. Se fotos / links.

Nogle bruger dem, andre gør ikke. En ophængerflue bundet i en tavs ca. 30-40 cm foran blinket kan være meget giftigt, og brugt rigtigt vil fluen tæt på fordoble dine fangster målt hen over året. Nogle dage tager fluen langt de fleste fisk, mens blinket kan være helt overlegent andre dage.

Havørred kan fiskes næsten overalt. I denne guide har vi udvalgt nogle gode pladser til dig, og alle pladserne kaster mange fisk af sig hvert år. Typisk fisker du kysten af ved at tage et kast og spinne ind. Gå nogle meter og gentag kast og spinne ind, osv. Vær mobil. Få dækket noget vand. Er der hug, så bliv i området for der er ofte flere fisk samme sted. Havørrederne bevæger sig langs kysten og derfor skal man bevæge sig for at finde dem. Indspinningen skal varieres, sådan at blinket spinnes skiftevis hurtigt og langsomt ind. Om vinteren langsommere. Om sommeren hurtigere. Men ingen regel uden undtagelse. Den eneste regel der gælder, er, at det er blinket eller fluen i vandet der fanger.

Fluefiskeri

En fluestang på 9-10 fod og aftm 6-8 er fint. Det blæser ofte, så lettere stænger duer kun i stille vejr. En flydeline enten som weight forward (WF) eller skydehoved er bedst og gerne med 100 meter bagline. Fluehjulet skal helst være saltvandsbestandigt, men skyl det alligevel hver dag efter brug i ferskvand. Ellers korroderer det lynhurtigt og saltvand er hårdt ved grejet.

Et taperet forfang på 3-5 meter med en spids på 0,25 m/m nylon eller floucarbon. Brug korte forfang i blæsevejr og lange forfang i stille vejr, så du kan styre dine kast og dit fiskeri. Forskellige fluer i str. 4-10 der ligner rejer og krebsdyr er fint. Især sandfarvede rejefluer er fine, men tag et par sorte, hvide og hidsigt farvede med. Den rosafarvede ’Pattegris’ er blevet en klassiker på få år, men også Kobberbassen, Magnus, Red Tag Palmer, Flash 9 og Honey Shrimp fanger masser af havørreder. En Glimmerreje i det tidlige forår er en sikker flue og især grønlænderne kan sjældent lade den være. Se fotos / links.

Du skal kunne kaste minimum 18 meter, gerne længere. Kan du det, så er det i gang. Fluen fiskes ved at tage 20-40 cm. line ind. Pause. Tag line ind. Pause, osv. Indimellem skal flue have meget fart på. Tag stangen under armen og tag linen lynhurtigt ind. Eksperimenter og varier dit indtag. Husk en linekurv til at have omkring livet, det gør dit fiskeri meget lettere og dine kast meget længere. Spørg i grejbutikkerne /links.

Fiskeri med buldoflåd / bombardaflåd

Brug din spinnestang eller køb en længere, specialiseret 10-12 fods stang med kastevægt op til 30 gram. Sæt et buldoflåd eller bombardaflåd på linen, typisk intermediate på 25 gram. Ca 3-4 meter fra flådet bindes en flue på en nylon- eller fluorocarbon-line på 0,25 m/m. Kast ud. Stram linen op. Spin en omgang på hjulet. Tæl til 3. Spin en omgang på hjulet. Tæl til 5. Osv. Nogle dage skal det gå lidt hurtigere og andre dage foretrækker fiskene en jævn og langsom indspinning. Har du aldrig fanget en havørred, så er buldo/bombarda-fiskeri nok den hurtigste vej til en havørred. Prøv eventuelt at sætte en krog med en sildefilet, et par gode regnorm eller frisk reje på i stedet for fluen, hvis du ser havørreder, som ikke vil tage.