©  Foto:

Dykkersted Gl. Ålbo

Gl. Ålbo

Oplagt for både nybegyndere og øvede dykkere. Varieret bund bl.a. med muslingebanker, gruspartier og mange sten, som er flot begroede med brødkrummesvampe og sukkertang og andre tangarter.

Det poplære dykkersted Gl. Ålbo besøges året rundt af dykkere fra Tyskland, Holland og Danmark. Her findes ideelle forhold for både begyndere som øvede dykkere. Farvandet her mellem Fænø og Jylland, byder på muligheder for at dykke på større dybder. Udfor Gl. Ålbo finder man et af de dybeste steder i indre dansk farvand nemlig Marens hul på ca. 82 meter.

Gl. Ålbo var tidligere et fiskerleje, i dag findes der en campingplads, som byder på gode faciliteter for dykkere (bl.a. luftfyldestation) og meget varieret dykning. For et lille beløb kan man benytte nogle af campingpladsens faciliteter. Henvendelse i receptionen.

Man kan gå i vandet fra stranden eller fra badebroen og der bliver hurtigt et par meter dybt, da bunden skråner nedad hele vejen ud. Det første stykke bund byder på flotte enge af ålegræs. Efter at man er kommet igennem dette bælte på lavere vand, skifter bunden karakter og består nu af muslingebanker, gruspartier og mange sten, som er flot begroede med brødkrummesvampe og sukkertang og andre tangarter. De mange sten med flotte bevoksninger er netop stedets.

Her er der gode dykker oplevelser året rund, særligt når solens stråler rammer de gule svampe og sukkertangen svajer i den svage strøm. Er sigten god, er der rigtig gode muligheder for vidvinkelmotiver.

På 7-9 meters dybde begynder man ofte at se torsk i mindre stimer. Ikke store torsk, men småfisk som er underholdende. De skræmmes ikke, hvis man placerer sig nedstrøms bag en stor sten og fodrer dem med muslinger. Ofte kommer havkarusserne også frem fra deres skjul og blander sig i måltidet.

Enkelte gange er der set sildestimer her. Marsvinene er også hyppige gæster. I foråret kan man på et dyk være heldig at møde de tre mest forekomne ulke arter. De ses ofte omkring de større sten. Netop stenene er med til at gøre dykningen speciel. De huser nemlig gemmesteder for mange mindre fisk som tangspræl, hundestejler og kutlinger, men også ålene og ålekvabber bruger stenene som gemmested.

Længere ude i bæltet finder man endnu større sten, som er begroede med endnu større tangarter, sø nelliker og brødkrummesvampe. På bunden omkring de store sten er der søanemoner og ofte er det her man kan møde større fladfisk som skrubber og rødspætter.

Kørevejledning Fra E45 tag afkørsel 65 (Kolding S) og kør mod Kolding. Fortsæt lige ud over flere kryds indtil du kan se havnen. Drej til højre i krydset mod Sønder Bjert og Agtrup. Fortsæt mod Sønder Stenderup. I Sønder Stenderup drejer du til højre mod Gammel Ålbo/Bøgehoved. Fortsæt lige ud til Gammel Åbo Camping.

GPS: N: 55.28.084 – E: 09.40.788

Gammel Ålbo (nr. 15)

 55°28'5.50"N

  9°40'49.33"Ø


I og op af vandet
: Fra stranden og broen

Highlights: De mange flotte begroede sted. Oplagt sted at snorkle.

Luftpåfyldning: Der er mulighed for at fylde luft ved Gl. Ålbo Camping - https://gl-aalbo.dk/. Alternativt: ved Hindsgavl Camping i Middelfart (helårsåbnet) indenfor deres åbningstider: http://www.hindsgavl-camping.dk/.  Eller Fyns Dykkercenter http://www.fyns-dykkercenter.dk/ eller hos den lokale dykkerklub i Middelfart: http://marsvinet-lillebaelt.dk/


Bedste årstid: Hele året


Farlige områder: Pas på ikke at komme for langt ud i bæltet. Strømmen kan være stærk.


Dybde: 0-20 m.

Strøm: Der kan være meget strøm i området. Tag højde for den
Sværhedsgrad (1-5): 2-3
Tilladelser:
På Gl. Ålbo camping kan man mod betaling benytte flere faciliteter. Henvendelse i receptionen
Faciliteter: Toiletter, p-plads, bord og bænke, luftfyldestation, kiosk: mod betaling

Fotomuligheder: Gode muligheder for både vidvinkel og makro