©  Foto:

Kulturøen, Rådhus og Middelfart sparekasse

3 af Middelfarts nyere arkitektoniske bygninger, som er et besøg værd.

KulturØen er en multibygning, bygget i 2005, som rummer en række af byens kulturfaciliteter under ét og samme tag, herunder et stort bibliotek, en biograf, en panoramarestaurant, en kaffebar, en turistinformation og er byens kulturhus. KulturØen er skabt ud fra sine omgivelser som en arkitektonisk skulptur, inspireret af havet og broerne over Lillebælt på hver side af øen. Den særligt skulpturelle kvalitet tilfører dynamik til halvøen, der strækker sig ud fra Middelfarts havnefront. Bygningen er tegnet af det anerkendte arkitektfirma Schmidt Hammer Lassen, primært arkitekt John Lassen og designchef Lars Vejen. Den er bygget på en kunstig ø og er beklædt med forpatineret zink.

KulturØen ombyggede i 2016 stueetagen (Arkitekt: Rosan Bosch), så biblioteket blev åbnet op. I 2018 er planen at forbedre området foran KulturØen.

Middelfart sparekasse byggede i 2010 nyt hovedkontor i Middelfart og bygningen blev tegnet af 3xN. Sparekassen ønskede, at deres nye hovedkontor skulle være et naturligt lokalt samlingspunkt, og et arkitektonisk vartegn for byen såvel som for sparekassen.

Bygningen har en karakteristisk tagflade, hvis 83 kviste på spektakulær vis understreger bygningens geometri. Taget er specielt designet med henblik på både at indramme udsigten til Lillebælt og samtidig skygge mod direkte solindfald. På den måde demonstreres den perfekte synergi mellem design og funktion.

Under taget rummer det centrale torv på stueplan både en isenkræmmer og sportsbutik, en ejendomsmægler og bankens kassefunktioner. Alle plateauer er begunstiget med masser af sollys og uhindret udsyn til vandet og Lillebæltsbroen.

Arbejdsmiljøet er forbedret gennem bæredygtige løsninger i forhold til naturlig ventilation og de nyeste teknologier indenfor energirigtig temperaturregulering. De termoaktive betonelementer muliggør en varmebesparelse på 30 procent og en besparelse på køling og mekanisk ventilation på op mod 85 procent. Sammenlagt en samlet energibesparelse på mellem 30 og 50 procent.

Nytorv (Rådhus). 1. september 2017 blev Middelfarts nye bycenter og rådhus indviet. Bygningen er tegnet af Henning Larsens Architects med udgangspunkt i, at huset skal være transparent og derved byde borgerne velkommen. Det nye bycenter består af 40 boliger, af 3.000 m2 butiksarealer og et 8000 m2 stort nyt rådhus, som har plads til 440 medarbejdere.